Skip to main content
Udviklingspotentialet for grøn arbejdskraft i Danmark

Arbejdskraft og kompetencer til et grønnere Danmark

I takt med at vi accelererer den grønne omstilling i Danmark vil efterspørgslen på arbejdskraft stige. Samtidigt står vi overfor en vigende demografi, hvor nogle af de store årgange forlader arbejdsmarkedet frem mod 2030.

I Mentor to Impact arbejder vi på at øge arbejdsstyrken til den grønne omstilling, gennem f.eks. efteruddannelse, kompetenceudvikling, tilførsel af ny arbejdskraft og fastholdelse på arbejdsmarkedet. 

Fremtidens grønne arbejdsmarked kræver kompetenceudvikling og hurtig omstilling

Frem mod 2030 kommer efterspørgslen på arbejdskraft til den grønne omstilling, til at stige markant herhjemme. Med høje politiske ambitioner for reduktion af drivhusgasser, elektrificering og innovative tekniske løsninger, kalder arbejdsmarkedet allerede nu på flere hænder. Efterspørgslen til den grønne omstilling vil således stige inden for alle erhverv, og det gælder både personer med akademiske og faglige uddannelser.

Med større ambitioner og en faldende arbejdsstyrke vil det i fremtiden ikke være muligt at dække efterspørgslen på den arbejdskraft, som er til rådighed i Danmark, som det ser ud nu. Den store mangel på faglærte, herunder VVS’ere, svejsere, struktører, jord- og betonarbejdere og elektrikere, kan allerede mærkes nu. Ligeledes er der allerede nu mangel på ingeniører, maskinmestre og andre med faglig teknisk baggrund, til at kunne nå i mål med målsætningerne.

Der er en tydelig sammenhæng, mellem investeringer og behovet for arbejdskraft – og er den nødvendige arbejdskraft ikke til stede, vil det danske samfund ikke kunne udnytte det fulde potentiale af investeringerne i den grønne omstilling. I værste fald er risikoen, at vi ikke kan indfri vores klimamål, og at investeringerne bliver dyrere og mindre omkostningseffektive, hvis vi ikke har den nødvendige arbejdskraft og kompetencer, som virksomhederne efterspørger for at kunne implementere løsningerne for, at vi kan nå vores reduktionsmål.

Løsningen ligger i arbejdsstyrken

Det er afgørende, at vi får aktiveret dem, som oplever udfordringer på arbejdsmarkedet. Den demografiske udvikling i Danmark, betyder at de store årgange er på vej ud af arbejdsmarkedet. Samtidigt er der færre unge i alderen 20-29 år, som vil komme ind på arbejdsmarkedet de næste 20 år. I Mentor to Impact ser vi et stort potentiale, i at hjælpe de personer, som står udenfor arbejdsmarkedet. Derfor samarbejder vi med fagbevægelsen, om at udvikle kompetencer og klæde fremtidens arbejdsstyrke bedre på. Læs mere om vores samarbejde med fagbevægelsen her. I samarbejde med fagbevægelsen, sætter vi også skub på den politiske dagsorden, her har vi samlet en række indlæg og indsigter, som du kan læse.

For at accelerere den grønne omstilling i Danmark, skal vi lykkedes med at:

  • Sikre livslang læring og kompetenceudvikling i takt med, at behovet opstår
  • Hjælpe de personer, som står udenfor arbejdsmarkedet i job eller uddannelse. Særligt den store andel af unge, som har brug for lidt ekstra hjælp til at komme i gang.
  • Sikre gode vilkår for seniorerne, til at realisere deres fulde potentiale i de sidste arbejdsår og sikre gode rammer for livslang læring.
  • Bruge digitaliseringen til at afhjælpe mangel på arbejdskraft og styrke kompetencer til den grønne omstilling
  • Øge andelen af udenlandsk arbejdskraft på overenskomstmæssige vilkår.

Mentor to Impacts mission, er at være det kompetencegivende bindeled mellem uddannelser, virksomheder og politisk i løsningen for en grønnere fremtid.

LÆS MERE OM PROJEKTERNE

(Projekter opdateres løbende)