Skip to main content
Udviklingspotentialet for grøn arbejdskraft i Europa

Arbejdskraft og kompetencer til et grønnere Europa

Mangel på arbejdskraft på tværs af Europa er stigende. Samtidigt er ungdomsledigheden markant højere end for resten af befolkningen.

I Mentor to Impact ser vi samarbejde med erhvervslivet og uddannelsesinstitutioner, som nøglen til at op- og omkvalificere kompetencer, for at sikre den nødvendige transformation på arbejdsmarkedet i den grønne omstilling.

Udviklingspotentialet for grøn arbejdskraft i Europa er ikke til at tage fejl af

Inden for en nær fremtid kommer Europa til at opleve en markant mangel på arbejdskraft. Dette skyldes den demografiske udvikling i Europa, men omstillingen fra et fossilt til et grønt Europa betyder også, at efterspørgslen på arbejdskraft vil stige markant.

EU-Kommissionen har således peget på, at tre af de store barrierer for at sikre overgangen fra fossile brændstoffer til vedvarende energi er: 1) politisk vilje, 2) investeringer og 3) manglen på kompetencer og arbejdskraft. (REPower EU).

Derfor er det afgørende, at vi lykkedes med, at opskalere og transformere arbejdsstyrkens kompetencer til, at kunne indgå i vedvarende industrier samt blive en del af den grønne digitale omstilling, de såkaldte twin skills. Hvis vi skal sikre befolkningens opbakning til, at der træffes de nødvendige beslutninger fra centralt hold i den grønne omstilling, skal vi have alle med. Det er det vi kalder en retfærdig omstilling, eller just transition.

Transformation af arbejdsstyrken sætter skub på omstillingen 

Andelen af arbejdsløse unge i Europa ligger på 14,5% sammenlignet med resten af befolkningen på 6%. Derudover er der en overrepræsentation af kvinder i ledighedsstatistikkerne. I Mentor to Impact arbejder vi for, at unge ikke skal tabes i overgangen til den grønne omstilling. Vi har en unik mulighed for at klæde de unge på til nye arbejdsopgaver, som vil styrke og accelerere omstillingen imod den grønne digitale omstilling.

De unge er nøglen til at styrke de lokalsamfund, som står overfor større transformationer på den langsigtede bane, hvor opkvalificering af kompetencer for den nuværende arbejdsstyrke i de nedlukkede industrier også skal prioriteres. Samtidigt skal vi sikre, at de personer som allerede er på arbejdsmarkedet og beskæftiget i de industrier, som vil bliver særligt berørt af den grønne omstilling får op- og omkvalificeret deres kompetencer at kunne indgå i det grønne arbejdsmarked, det vi kalder en just transition.

Mentor to Impact samarbejder med uddannelsesinstitutioner i Østeuropa, om at udvikle kompetencer indenfor tekniske fag, som kan opskaleres med erfaringer fra Danmark.

For at accelerere den grønne omstilling på tværs af Europa skal vi lykkes med at: 
  • Op, videre- og omkvalificere de personer og medarbejdergrupper som står til at miste deres job i den grønne omstilling på tværs af Europa.
  • Få de unge som står udenfor arbejdsmarkedet klædt på med grønne og digitale kompetencer til at kunne indgå i det grønne arbejdsmarked og lukke de forældede kompetencegab.
  • Sikre lige adgang til job, uddannelse og muligheder for mænd og kvinder på tværs af Europa.

Læs flere indsigter om kompetencer for fremtidens arbejdsmarked.

Mentor to Impacts mission, er at være det kompetencegivende bindeled for uddannelser, virksomheder og politisk i løsningen for en grønnere fremtid.

Mentor to Impact arbejder på nuværende tidspunkt, på det europæiske projekt The Green Transition Academy  et uddannelsesprojekt med fokus på partnerskaber mellem tekniske uddannelser i Brno, Tjekkiet og Danmark. Med fokus på at inkorporere danske styrkepositioner indenfor uddannelse og grønne kompetencer, og nye digitale læringselementer skabes ny undervisning, der skal bane vejen for flere jobs til den grønne transition i Tjekkiet. Projektet støttes af Villum fonden.

LÆS MERE OM PROJEKTERNE

(Projekter opdateres løbende)